Planten zijn een belangrijk onderdeel van een natuurlijk gezuiverde vijver. Alle fysische vuildeeltjes zijn makkelijk te verwijderen met mechanische filters. De biologische waterkwaliteit wordt bepaald door het natuurlijk evenwicht tussen de zuiverende bacteriekolonies en de waterplanten in uw vijverfilter.
Belangrijke parameters voor een geslaagde vijverfilter zijn :
- voldoende ruimte en groei voor de zuiverende bacteriekolonies
- volwassen en gezonde filterplanten
- beperkte hoeveelheden rest voedingsstoffen (nitraten en fosfaten) in het vijverwater
Bij aanleg van een nieuwe vijverfilter is het belangrijk een ingroeiperiode te voorzien om de planten een voldoende wasdom te laten bereiken. De werking van de vijverfilter groeit als het ware mee met zijn planten.
In een natuurlijk gezuiverde vijver zijn de planten en de bacteriekolonies de beste algenbestrijders. Zij vormen de voedselconcurrenten van de veelvraat algen. Als de planten erin slagen slechts beperkte hoeveelheden rest voeding (nitraten en fosfaten) na te laten in het vijverwater, krijgen de algen minder kans om sterk uit te groeien.
Een gevarieerde plantenfilter met een goed uitgekozen plantenassortiment is de beste natuurlijke remedie tegen algen.
Bij het kiezen van het plantenassortiment houden we rekening met onderstaande eigenschappen :
Voor het goed functioneren van uw plantenfilter raden we aan om uit groep 1 twee plantensoorten te kiezen evenals uit groep 2 twee plantensoorten te kiezen. Dit kan je aanvullen met één of twee zuurstofplanten om daarna naar believen te kiezen uit andere plantensoorten. Zorg voor een plantdichtheid van 5 à 6 planten per m2.
Een andere goede maatstaaf voor een goede zuivering is 1 plant per 1000 L vijverwater.